3 år eller 2 måneder; but who counts?!

Av mit hjerte…. igen

Jeg håber i kan bære over med mig, for jeg kan godt mærke, at skolestarten fylder en del og derfor nok også kommer til det her i starten på bloggen.
Egentlig var det også lidt meningen med at komme tilbage her til bloggen igen. Jeg er jo aktiv på min instagram @nannaragnhild, men det er som om, de der længere og mere dybdegående indlæg ikke rigtig kan fyldestgøres på insta, hvor sådan en blog her, lidt kan bruges som en åben dagbog.

Sååå, here it goes…

Idag ville Malucca altså ikke i SFO, faktisk ville hun allerhelst blive hjemme fra skolen, hvilket ikke er første gang hun siger det (det er ikke noget der bekymrer mig). Nå men vi aftalte, at hun kunne blive hentet lige efter skole, altså kl. 14, hvilket så ville betyde ingen SFO. Det ville hun bare SÅ gerne igår, men for en sikkerheds skyld, spurgte jeg hende imorges, og hun ville stadig have det sådan.

Det var så bestemt ikke en succes! Hun ville kun med hjem, hvis hun kunne komme til lægen (pga. et par myggestik hun har fået), eller også skulle hun til tandlægen, men hun ville heller ikke hentes senere. Efterfulgt af kampen om den obligatoriske sele i bilen. Da vi var hjemme var det så med sætninger som “jeg vil ikke have dig som min familie mere mor” og andet i den dur. Av mit hjerte, men heldigvis har jeg forhørt mig lidt omkring… Det der skolestart kan vidst godt gøre dem en smule “ude af dem selv” i starten, så jeg tænker, at jeg skal prøve, ikke at tage det alt for tungt.

Men da hun endelig ville tale med mig, var det inde på hendes værelse. Og det eneste hun så sagde var “hvorfor er jeg ikke sej? hvorfor er jeg dum? hvorfor er jeg grim?” og ting i den dur. :'( AAAAAAAV SERIØST!!!

Som min nabo skrev til mit instapost igår; hun har en dreng på Maluccas alder. De gik faktisk i børnehave sammen og er netop startet på samme skole i 0. klasse, dog ikke den samme, men det er ret følsomt også som forælder, at være “vidne til” at gå fra, at have et stort selvsikkert børnehavebarn, til at have et lille usikkert skolebarn.
Det var helt rart (well, ikke som i dejligt/rart) at vide, at andre sad med de følelser.

Jeg tænker jeg lige vil spørger læreren imorgen om, om der er noget særligt. Om der er nogen børn der allerede er lidt stride ved hinanden, eller om det “nok bare” er opstarts usikkerheds halløj i et lille børnehoved.

Jeres erfaringer er super kærkomne! Både for mig, men også for at støtte og hjælpe hinanden. Det er altid dejligt ikke at føle sig alene om svære situationer, udfordringer, tanker og følelser. Det du giver af kommentar eller svar hertil, kan betyde eller betyder mere end du aner. <3

9 kommentarer

  • Line

    Den piger har ikke noget at skamme sig over, hun er jo lige så smuk og klog, som sin mor 😘

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anette

    Våre tvillinger begynte nettopp på skolen nå i august, og det er, som du skriver, mange følelser. Det er så mye nytt de opplever hele tiden, mange inntrykk å fordøye og plutselig forventes det at de skal være så store og klare «alt» selv. Så det går nok litt tid før alle barn er vant til de nye rutinene og den nye hverdagen❤️ Stå på, flinke mor

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Amalie

    Kære Nanna

    Som tidligere pædagog på en SFO, har jeg flere gange været med til, at tage imod nye skolebørn. Det du beskriver er absolut ‘normalt’, da der er helt vildt mange nye indtryk for de kære små, hver eneste dag. Nogle forældre oplever også at deres børn – der ellers har været renlige siden 2-3 års alderen – begynder at tisse i bukserne igen og altså gå tilbage i udviklingen. Det er store forandringer og man kan godt regne med en form for reaktion. Selvfølgelig skal det ikke fortsætte og en god ide, at snakke med læreren og høre, hvad de oplever. Du er sej og hun er sej ❤️ Det skal i nok komme igennem

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Rikke Laursen

    Hej Nanna.
    At starte i skole, kan være en voldsom oplevelse, både for barnet og forældre. Det er en helt ny verden, der åbner sig. Der er regler og krav på en helt anden måde.
    Det kan godt tage lang tid, at vende sig til, men er sikker på, at når der er gået noget tid og alt bliver lidt mere velkendt skal det nok gå. Så det er en meget normal reaktion, som du bestemt ikke er alene om.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sara

    du er slet ikke ene om de tanker. Min pige er ogsaa startet i skole. Hun var meget selvsikker i boernehaven, men nu er hun stik modsat. Pyha det er haardt som mor

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mia

    Det er hårdt at starte, min datter er også lige startet ja og allerede kommet til skade på skolen og nu armen i gips 😬 din datter er så dejlig, sådan noget flot langt hår 😍 det ved jeg min datter vil ønske hun havde ❤️ Det er helt sikkert lige starten ❤️

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

    Hejsa Nanna,

    Jeg har ikke oplevet det du beskriver, men vil gerne komme med et input alligevel.

    Man skal huske at tale pænt om sig selv – både overfor dig selv (ellers gør det ondt på din krop).
    Men lige så vigtigt/endnu vigtigere er det også at gøre det foran sine børn 🙂

    For hvis de er vant til at høre kommentarer som “ej, jeg ser kikset ud”
    “Se hvor stor min røv er”
    “Hvorfor ligner jeg ikke ….”
    O.s.v. så tror de jo at det er “normalt/okay” at
    sige og føle sådan om sig selv.

    Jeg ved det er sværere end det lyder til – jeg selv snakker ikke særlig pænt om min krop til mig selv og andre voksne. Har dog lært ikke at sige det foran børnene.

    Jeg siger ikke at det er det der er forklaringen her, men tænker ihvertfald at det er meget godt at have med i baghovedet 😊

    P.s. Jeg synes Malucca er noget så dejlig og jeg er så glad på dine/hendes vegne over at I har fået et så godt forhold til Ditlev igen.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Malene

    Da min søn startede sidste år i 0.klasse, gik ham, som du skriver Malucca også gjorde, fra at være et meget (stort) selvsikkert børnehavebarn, til pludselig at være en af de mindste.
    De første 14 dage 3 uger gik super godt, og han glædede sig til at komme i skole hver dag. Pludselig begyndte han at være ked af det om morgenen ind vi skulle ud af døren, og på kort tid var det også om aftenen inden han skulle i seng (måske det lige skal siges, at Bastian er en meget følsom, blid og rolig dreng). Nogle dage efter alt det startede, begyndte skolen at ringe til mig i løbet af formiddagen, at jeg skulle hente Bastian for han havde ondt i maven. Det stod på et par uger, hvorefter jeg tager en snak med lærerne om det opståede problem.
    De siger at de ikke er i tvivl om, at han faktisk har ondt i maven, det er meget tydeligt at se på ham. Der var også få gange, hvor det gik væk så snart vi kom hjem. Jeg gik i dialog med Bastian, og ville have ham til at prøve og sætte ord på, hvad der gav ham ondt i maven.
    Han sagde, at han følte han ikke kunne finde ud af at gå i skole, de andre drenge var til tider meget voldsomme og hårde osv. Men snakken gik meget på, at han virkelig syntes det var svært.

    Jeg forsøgte at forklare Bastian, at før man kan blive god, skal man jo først lige lære det, og ja, det kan være lidt svært. Jeg er ikke i tvivl om, at i hans hovede er det et slag på selvtilliden og selvværdet, hvilket naturligt nok gør ondt.

    I samarbejde med lærer og pædagoger, fik vi en pædagog til at holde opsyn med Bastian, og være tæt ved ham i timerne, så han altid havde en at spørge, hvis han ikke forstod den kollektive “opgave/besked”, hvilket gjorde han blev mindre usikker på sig selv.

    De kære små går fra at få af vide hver dag i børnehaven, at nu er de de store og skal i skole, og hold da op hvor er de seje.
    Så jeg tror måske nogle gange, at den forventning de har til skolen, måske ikke er det de oplever. Forstået på den måde, at de ikke føler sig “store” og særlig selvsikker på samme måde mere.

    Bastian er startet i 1.klasse, og han er SÅ glad for at gå i skole, at han ikke vil undvære det for noget.

    Det tog i alt omkring 4 mdr, før det vendte for ham i O.klasse, fra efter Bastian fik den lille ekstra hjælpende hånd.
    Jeg er selv alenemor med to, og ja hvor kan det være svært at rumme alle de følelser, de pludselig har siddende ude på tøjet.
    Alt det bedste til jer derhjemme, håber snart det vender for Malucca, så hun får en god oplevelse med skolen. Men det skader ihvertfald aldrig, lige at lufte sine tanker med teamet i klassen.
    Mvh Malene

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida T

    Kære Nanna.
    Først og fremmest skal du have så pisse mange mor point, for at tale med din datter, og forsøge at finde ind til kernen af det der gør ondt på hende. Du er et mega langt skridt ad vejen, fordi du er i dialog med dit barn. At Malucca bliver set og hørt derhjemme giver hende ihvertfald meget mere ballast end Børn af forældre der bare råber og bliver vrede på dem.

    Dernæst; der er mange børn der reagerer voldsomt ved at starte i skole. De er på gyngende grund, rammer og regler er nye, kravene til dem er anderledes og højere,osv. Og så sker der også det, at der skal etableres et helt nyt børnehierarki. Her er der to kategorier:, hvem er stærkest(både fysisk og fagligt) og hvem er smukkest, sejest og dermed mest populær. De hierakier kan være grusomme, og det kan både føre til grimme ord, både for at kæmpe sig vej op ad ranglisten og for at blive i toppen, og en skærpet bevidsthed, og selvopfattelse for dem som ikke er vant til jungleloven og pludselig får en ændret plads på ranglisten.
    Et godt råd fra en pædagog er, at blive ved med at styrke malucca i at hun er sej og sød og en god ven, og at hun er kærlig og omsorgsfuld og alle de ting der er gode ved hende. Og lære hende at hun er ligeså god som alle andre, og at ingen er mere værd end hende. Så påvirker hierakier og børnekulturer nemlig ikke så kraftigt..
    kærlighed til jer begge!

    Siden  ·  Svar på kommentar

Jeg glæder mig til at høre fra dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Jeg har lige tid til et indlæg mere

3 år eller 2 måneder; but who counts?!