Ditlev vs. Nanna - igen?!

Hvad gør i som forældre, i børnenes kampe

Jeg er virkelig VIRKELIG dårlig til, at finde ud af, hvordan jeg skal tackle, når der er noget med Malucca og hendes socialliv.

Jeg ved ikke, om det går mig mere på end andre, for jeg tror, at alle forældres hjerter bløder, når deres børn møder modgang, eller onde ord i deres færden. Dog er jeg særlig følsom engang imellem, og når man er det (jeg må hellere tale for mig selv, så når JEG er det), har jeg super svært ved, at håndtere tingene eller situationer konstruktivt.

Som jeg har skrevet om før, har jeg det virkelig svært ved, at være startet i skole, eller rettere, at have et barn der er startet i skole. Min store selvsikre børnehavepige, er nu pludselig en meget lille skolepige, med en helvedes masse usikkerhed, og det kan mærkes. Hierarkierne er ikke helt fastsat endnu, men det er nok 98% sikkert, at Malucca ikke bliver en af de “tough” piger, der styrer showet fuldstændig, ergo er hun lidt mere en “underdog” (uden det skal lyde negativt), og derfor er hun lige nu igennem nogle forskellige situationer, som hun ikke synes er sjovt, og jeg synes det er endnu værre, tror jeg nærmest.
Der har været nogle forskellige situationer, men den seneste der bare gjorde ONDT i hjertet, var forleden dag, da hun havde en ting med en pige fra klassen. Pigen (vi kalder hende Laura) holder snart fødselsdag. Laura og en anden pige (kalder hende Louise) legede gemmeleg. Laura havde så gemt sig under et bord inde i klasseværelset, og ventede på, at Louise så ikke skulle kunne finde hende. Laura sagde til Malucca og hendes legekammerat, at de ikke skulle fortælle Louise, hvor hun havde gemt sig. Louise kommer så ind og spørger, om de havde set Laura, hvorpå Malucca siger, at Laura har gemt sig under bordet. Det er absolut heller ikke iorden. Super irriterenede! Jeg er helt med. Men Laura var blevet sur, og havde så sagt til Malucca, at hun ikke skulle komme til hendes fødselsdag, og hvis hun gjorde, ville hun lukke Malucca inde på hendes (Lauras) værelse, og ikke lukke hende ud igen.

Den trussel der, den fik alt indeni mig til at ryste. Jeg er godt klar over, at det ikke ville ske. Selv hvis Laura prøvede på det, så ville Lauras forældre formentlig ikke tillade det. Laura har nok også en storesøster, som måske gør det samme mod Laura, så det er hendes hverdagskost, men det er mere truslen i det. Mig som sætter sig i Maluccas sted, og tænker truslen som en 6 årig pige. Jeg forestiller mig ikke, at man kan skelne en trussel fra virkeligheden i den alder.
Min første reaktion og handling er så, at spørger Malucca, om vi ikke skal droppe Lauras fødselsdag. Det vil hun ikke, for tænk nu hvis, at der er chokolade muffins til fødselsdagen. Mor her lover selvfølgelig Malucca, at det laver vi bare selv den dag. Jeg vil hente hende direkte efter skole og så skal vi bare hygge. Det vil hun ikke, og det er jo klart. Hver dag man ikke er i skole, eller til hver event man ikke deltager i, så mangler man noget, de andre har oplevet, og vil tale om dagene efter og allerede der, er man jo ekskluderet fra fællesskabet, og så bliver situationen heller ikke meget bedre. Men alt indeni mig, bliver bare så ked af det.
Jeg ville sådan ønske, at jeg kunne være klistret fast på Malucca. Være hendes skjold mod alting. Men det kan jeg ikke, og det ved jeg godt. Hun skal heller ikke curles. Men fuck altså….. AV!

Malucca havde heldigvis sagt det til de voksne, og det skulle være fint nok, men iiiiiih… Der er et par episoder, som måske er småting, og som bare er en del af starten på skolelivet, men det er altså svært for mig som mor, bare at være på sidelinjen. Jeg er klar over, at jeg skal måle og veje alting. Og hvis der er noget der virkelig gør ondt i min mave, eller noget der virkelig ikke lyder godt, så skal jeg selvfølgelig hive fat i læren eller forældrene, men den her episode, der må jeg bare lige afvente og så lade fødselsdagen gå sin gang.

Hvordan tackler i det?
Hvordan holder i hånd i hanke med jeres følelser, når det kommer til jeres børn og deres socialliv? Modgangen der nogengange kommer? De små kampe de skal igennem?

Jeg har det virkelig svært med, ikke at gå helt i opløsning indeni, og så ringe til enten min kæreste, farmor, søster eller forældre og storhyle, så snart Malucca er uden for høre vidde.
OMG HJÆLP!!!

16 kommentarer

  • Mette

    Ej, hvor jeg kender det! Det er simpelthen så frustrerende og jeg bliver også ked af det.
    Jeg har gennem de første par år af skoletiden brugt meget tid med mand om snakke om, hvad man/vi skal gøre i de situationer. Hvis vi har spurgt vores datter, så skulle vi ikke gøre noget og ej heller snakke med lærerne om det. Hun har brugt enormt meget krudt på at “uvenner” med pigerne i klassen. For hunde, de kan være lede ved hinanden! Og hun går ikke til en lærer og beder om hjælp.
    Vi har haft mange gode snakke til forældremøderne om, hvordan man taler med sine børn om det her. Også om, hvordan det er ok at skrive en besked til læreren, når vi hører noget som vi synes er oven stregen. Men de små kontroverser, dem er vi blevet bedre til at indse, af de selv skal klare.
    Jeg har mange gange haft lyst til at gøre som dig. Trække hende væk fra det svære, men hvor er hun sej, at hun siger, at hun gerne vil med til den fødselsdag alligevel. Det kræver altså noget af en på 6 år! Seje pige! Og selvfølgelig skal hun det. Jeg tror også på, at vores børn bliver stærkere af modstand og skal lærer at rejse sig igen selvom det er skide svært.
    Vores er nu 12 år og de er blevet bedre til at være søde ved hinanden, men det er stadig svært, når de ikke er enige og bliver uvenner. Jeg tror også på, at en stor del skal skabes af lærerne i skolen. Det er der det sker og der skal også tages snakke med dem der.
    Ønsker jer alt det bedste. Hvis det er en trøst, så bliver det lidt bedre med tiden og de bliver hurtigt store skolebørn og finder deres plads i gruppen.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofia

    Jeg har også en pige på 6 som lige er startet i skole.. jeg tænker egentligt mest at jeg ønsker hun kommer til mig og fortæller alt! Også at hun dealer med egne problemer i skolen. Altså ligesom din datter, hun fortæller det til de voksne. Og vil med til fødselsdagen.. lyt til din datter og sørg for at vær den hun fortæller alt til 😊😊
    Håber det giver mening 🙈
    Jeg kan godt forstå din frustration, det er jo også vores dyrebareste! ❤️❤️

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tania

    Synes det er flot og stort at hun VIL med til den fødselsdag. Havde hun hoppet med på din idé med ikke at tage med, så ville det netop være lettere at holde hende udenfor eller “skade” hendes psyke ved at sige/gøre ting mod hende.
    Du skal langt mere tale med hende om rigtig og forkert, som du jo ved hvad indebærer. Og herved gøre hende stærkere i at håndterer lidt mere trælse situationer. Hun bliver ikke rustet i de svære situationer, hvis du trækker hende væk fra alt.
    Man kan godt være en god løve mor på afstand, og være der for ens barn hvis de kommer hjem fra skole, legeaftale mm og er ked af det, det er der du som mor viser hende kærlighed, støtte og omsorg og at det bliver godt igen det hele.
    Men som du selv skriver, så skal børn ikke pakkes ind i bobbelplast, det gavner ingen.

    Kram herfra

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Malene

    Hej nanna 💕

    Kan på mange områder kan leve mig fuldstændigt ind i det du oplever med skolestart. Mine piger er nu lidt større og går i henv 4 og 2. Min ældste har i sidste skoleår haft en del episoder men nogel af en pigegruppe, og har seæv haft svært ved at navigere i hvordan man gør mm. Jeg har brugt pædagog pg lærer i disse situationer. Egentlig også gældende for da de begyndte i skole for et par år siden. Tænker det er en læringsproces for jer begge, og det bedste jeg har erfaret er at få snakket oplevelser igennem med mine børn, og hvis der har været noget mens der har været legeaftale tager vi også en snak omkring det som foregår. Opfordre til at løse den udfordring der er og hjælpe sit barn med at få sat ord og følelser på det som sker, så vigtigt at ruste dem til også at kunne gøre det i løbet af deres opvækst. Jeg har med mine opfordret til at deltage i de forskellige samkomstwr som er, for som du selv skriver sker der bare noget i fællesskabet 🙂 så mit råd er for snakket omkring oplevelsen som kommer, og så brug personalet omkring dig, om ikke andet så ideer til hvordan man evt kan handle udfra det, for vi vil jo gøre alt for vores dejlige børn❤️ Hav en go aften❤️

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Malene

    Jeg kan så godt forstå denne situation er hård for dig. Jeg har selv en pige på 9 år og hun har heller aldrig været en pige med spidse albuer så hun har også skulle stå model til lidt af hvert. Jeg har flere gange skulle bide mig selv i læben for ikke at få sagt et eller andet grimt til en af de piger som nu engang har været stride overfor min pige, men jeg har lært at mærke efter hvornår min datter er berørt af situationen så jeg har skulle snakke med den anden parts forældre og hvornår hun bare har brug for at fortælle det. Tit har min pige bare brug for at fortælle det også er det faktisk lidt glemt igen. Vores unger er vores kæreste eje og når der er nogen der gør dem ondt så gør det også ondt på os. Jeg har desværre ikke så mange gode råd til hvad du kan gøre andet end at lytte til hende og være glad for hun fortæller dig om det ❤️

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lea

    Jeg er mor til 3… 2 af dem går i skole. 1. Og 2. Klasse.

    Først vil jeg sige at malucca er skide sej. Hun gjorde det helt rigtige i at sige det til en voksen og ikke vil blive væk fra fødselsdagen.

    Jeg ville være bange for, at med dit forslag ( om at blive væk) ville vise Malucca at når man bliver drillet skal man bare bakke ud og blive “usynlig” ( håber det er til at forstå) ☺️ Og det ville være synd.

    Vi skal guide vores børn. For de vil møde bump på vejen i deres skole liv. Og tro mig. Nogle af de bump er rigtig grimme. 😔

    Jeg ville skrive det til skolelærerne så de evt lige kunne sidde i rundkreds og tage en snak om hvad det gør ved en, når fer bliver talt sådan.

    Det skal ikke ties, så heller spyt ud og få en dialog. ☺️ Ungerne har godt af at få talt om det med kontrol af en voksen. ☺️

    Nogle gange har jeg været nødsaget til at møde op i skolen og hjælpe mit barn med at få fortalt om en situation som læren så tager op i læbet af dagen. Hver gang har det været en kæmpe lettelse hos min søn. ☺️

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Reem fandi

    Jeg tror det vigtigste er at du finder tryghed og acceptere at Malucca er blevet en skolepige som bærer mange udfordringer. Det vigtigste er at du viser Malucca, at du er tryg og forstår hende ved alle de udfordringer hun møder. For det smitter af, føler hun en smule utryghed hos dig vil det automatisk smitte af på hende. Hvis min datter var igennem (fødselsdagsepisoden) havde jeg talt med hende om at Laura sikkert var blevet ked af, at du sagde hvor hun var hende og derfor reagerede sådan, men det er selvf ikke okay, måske kunne du snakke med Lauras forældre omkring situationen.i sådanne situationer er det vigtigt at du får det løst med Malucca, når du spørger hende skal vi droppe fødselsdagen? Fåe hun lidt skyldfølelse og lavt selvværd man

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hanne

    Puuuh jeg forstår om nogen dig.. Min yngste (10) har også en tyran på nakken. Han lagde allerede ud i vuggestuen, hvor han, mens hun sad i barnevogn, bed hende så hårdt i armen, at mærket stadig var der mandag morgen. Det fortsatte i børnehaven og desværre kom de i samme klasse i skolen. Han skubber, slår, niver, siger meget grimme ord (bla luder) og truer. Hans forældre gør ingenting, skolen gør heller ikke rigtig noget, og det er helt tydeligt at han ikke hører til i den skole. Jeg har flere gange overvejet at flytte min datter, men jeg synes ikke at det er rimeligt at hun skal flytte skole, fra alle hendes venner, når det er ham der er problemet.. Håber det allerbedste for din søde Malluca..

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nini Qwinten

    Jeg kan sagtens følge dig. Jeg tror det bedste du kan gøre er ikke st overtage Mallucas følelser og tolke på situationen. Hun skal deltage i fødselsdagen- det vil hun jo gerne. Holder du hende væk, vil hun måske føle sig udenfor fællesskabet.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anja

    Det du beskriver syntes jeg, lyder helt normalt. Piger kan være rigtig hårde ved hinanden. Men i det tilfælde der, forstår jeg godt at pigen bliver sur. Og i den alder reagere de bare med det samme.
    Som mor vil man gøre alt for at passe på sit barn. Men børn bliver stærkere af, at tage deres kæmpe selv. Man kan og skal ikke bære dem igennem livet. Du kan være der til at lytte, trøste og guide hende. Men kampene må de tage selv. Det er det der gør os stærkere som mennesker.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Luise

    Jeg har ikke selv børn. Men jeg tænker helt klart du skal snakke med din datter om hvad det gør ved hende og få sådanne ting og vide, og derefter vejlede og guide hende til hvad hun skal gøre i sådan en situation. Ligesom hun jo så gjorde på eget initiativ sige det til en voksen.
    For som du skriver kan du ikke være hendes menneske skjold, men du kan være med til at lave hendes eget skjold ved at give hende værktøjerne til at kunne klare sådanne ting. Det at snakke om det og sætte ord på hvad der sker både i situationen men også inde i hende, gør jo også at hun mærker sig selv, og lære at det er ok at snakke om det der fylder og som er lidt hårde og gå med selv.
    kæmpe respekt til dig😊

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

    Jeg ville helt sikkert have fortalt min datter at når man bliver skuffet over noget, kan man komme til at sige noget i vrede man ikke mener. Og ikke lægge mere i den der. Så ville jeg selvfølgeligt holde øje med om mønsteret med den samme pige fortsatte, og så gå til lærerne hvis dette er tilfældet. Og så rose mit barn for at fortælle dig det, så dårlige episoder ikke bliver hemmeligheder hun går og holder på.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

    Kender alt for godt dit dilemma. Har 4 børn hvor de 2 går i skole og jeg kan desværre ikke love dig at det bliver sidste og eneste gang det sker. Børn kan være enormt grove også uden det er deres hensigt. De har ikke lært den der med at tænke før man taler endnu og heller ikke hvad der måske kan såre det andet barn rigtigt meget.
    Når vi har situation i skolen. Feks den anden dag havde min dreng en dårlig dag fordi en anden havde sagt noget om hans spil i fodbold. Jeg skriver først en sms(eller ringer) til barnets mor lige og høre deres version af historien (meget tit er de ikke ens) og så høre jeg om vi ikke lige skulle kigge forbi så ungerne kan blive gode venner igen. Om det så er gennem en times leg eller en lille snak, alt efter alder. Og så viser jeg også at jeg kan tage en kop kaffe med den anden drengs mor/far. Det er tit et rigtigt godt forbillede for børnene. Bagefter skriver jeg en besked på intra lige og fortæller at min dreng /pige havde en dårlig dag igår om de vil være OBS på det ikke eskalere. Tit er det dumme ting som bliver sagt I et sekunds surhed og så er glemt dagen efter. Ikke at det er okay, men sådan er livet. Det vigtige er at huske sine børn på dagen efter hvor det er glemt at selvom livet er hårdt til tider. Så kommer man igennem det. Det er vigtigt at huske dem på når det er glemt. Feks Oliver jeg kan godt forstå du blev ked af det og det var heller ikke særligt sødt gjort af “Benjamin” måske han havde en dårlig dag. Imorgen eller om nogle dage er det glemt igen. Og så husker jeg dem på det efter nogle dage om de kan huske situationen, det var hårdt at være ked af det men man kom ovenpå igen fordi man er sej og stærk. Håber du forstår.
    Men avs man skal sluge et par kameler på sin vej, for jeg er nemlig også en hønemor for vildt.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dorthe

    Hej Nanna. At være mor er svært og ville da også ønske at jeg kunne være en flue på væggen nogen gange. Men man bliver også nød til at tælle til 10 og slappe af. Børns udvikling handler om opdragelse, men også erfaringer, og dem skal vi opleve selv, som vi selv siger var vi ikke blevet til den vi er idag, uden de fejl og lærdom vi har lært med tiden, og det gælder også vores børn. Piger kan være forfærdelige og igennem en skole periode, bliver de uvenner og gode venner mange gange. Vores børn bliver tit kvalt i vores ord, så husk lynlås på munden og lyt til hende, og sig alt skal nok gå. Når du siger om i skal aflyse, gør du måske problemet større ind det var. Jeg ved det er svært, men det gør hende stærk i sidste ende. Knus fra en mor til 4 børn

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

    Hej
    Bliver kommentarerne ikke gjort offentlige? Måske dine søde følgere har gode råd til os andre?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Nanna Ragnhild

      Jo selvfølgelig. <3 Det var lidt meningen med det. Der har bare lige været en masse, men nu er det offentligt. 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Jeg glæder mig til at høre fra dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Jeg har lige tid til et indlæg mere

Ditlev vs. Nanna - igen?!